Solliciteren in Duitsland service

Er is veel interesse om in Duitsland aan het werk te gaan. De werkloosheid is in Duitsland veel lager dan in Nederland en er zijn in verschillende branches veel vacatures. Het is dan ook interessant voor Nederlandse werkzoekenden om een baan te zoeken in Duitsland.

Bij het solliciteren en werken in Duitsland komen dan wel enkele knelpunten naar voren. Uiteraard de Duitse taal die gesproken en geschreven wordt, de culturele verschillen op de werkvloer en de verschillen in wet- en regelgeving.

Samen met UWV heeft het Grenzcentrum van Stenden Hogeschool in Emmen een online service ontwikkeld die werkzoekenden kan helpen bij het solliciteren in Duitsland. Door middel van onderstaande informatie kunt u zich als werkzoekende stapsgewijs voorbereiden op het schrijven van een Duitse sollicitatiebrief met bijbehorende Curriculum Vitae.
 

Stap 1: De sollicitatiemap

Een toelichting op de in Duitsland gebruikelijke sollicitatiemap. Met diverse beschrijvingen van de verschillende onderdelen, voorbeelden en hulpmiddelen om er zelf mee aan de slag te kunnen.
Lees meer >>


Stap 2: Het invullen van de sollicitatiemap

Uitleg over het invullen en schrijven van het werkdocument; de sollicitatiemap. In dit document is een uitvoerige uitleg terug te vinden over de aandachtspunten van de titelpagina, de sollicitatiebrief en het Curriculum Vitae.
Download document (pdf) >>


Stap 3: Aan de slag met invuldocument sollicitatiemap

Stapsgewijs aan de slag met de sollicitatiemap bestaande uit een titelpagina, de sollicitatiebrief en het Curriculum Vitae. Met behulp van een invuldocument kunt u uw eigen sollicitatiemap in het Duits samenstellen. Deze is nu nog gevuld met fictieve gegevens en kunt u wijzigen in uw eigen situatie. Wanneer u deze ‘Bewerbungsmappe’ heeft aangepast voor uw eigen situatie dan kunt u deze laten beoordelen en daar waar nodig corrigeren, ga hiervoor door naar stap 4.
Download blanco Bewerbungsmappe (doc) >>


Stap 4: Correctie en aanvulling van uw Duitse sollicitatiemap

Stuur uw eigen concept sollicitatiemap (titelpagina, sollicitatiebrief en curriculum Vitae) in een word-document naar grenz.centrum@stenden.com. Na betaling van € 10,- via de webshop van Stenden geeft u de opdracht aan het Grenz Centrum van Stenden Hogeschool om de door uw in het Duits geschreven sollicitatiemap na te kijken en daar waar noodzakelijk te corrigeren. Binnen vijf werkdagen na betaling ontvangt u de gecorrigeerde sollicitatiemap retour.


Stap 5: Betaling van de beoordeling- en corrigeerservice

 • Klik op onderstaande link voor de toegang naar de webshop van Stenden Hogeschool. https://webshop.stenden.com/nl-NL/Home/ProductSelect
 • Bij ‘selecteer opleiding’ dient u te kiezen voor de optie ‘Stenden Professionals’.
 • Bij ‘selecteer locatie’ kiest u voor de ‘locatie Emmen’.
 • Bij ‘selecteer product’ kiest u voor ‘Vertaalservice solliciteren in Duitsland’.

  Stap 6: Solliciteren in Duitsland!

   
  Nadat u de gecorrigeerde sollicitatiemap retour heeft ontvangen, bent u gereed om te kunnen solliciteren in Duitsland. U hoeft alleen nog de kopieën van uw diploma’s toe te voegen en er zorg voor te dragen dat er een actuele (pas)foto in uw Curriculum Vitae is opgenomen.

  Veel succes met uw sollicitatie bij een Duitse werkgever!
   

  Contact

  Voor meer informatie over deze hulp bij het solliciteren in Duitsland:
  Caroline Wille
  Stenden Professionals
  Grenz Centrum

  E-mail: grenz.centrum@stenden.com
  Tel. 00316-15319620

  Theater in de klas en Activeren

  Het valt niet altijd mee om de aandacht van de groep vast te houden tijdens een (hoor)college. Mensen zitten ver weg, ze...

  Theater in de klas en Activeren

  meer informatie