Grenzcentrum

Solliciteren in Duitsland service
 
Er is veel interesse in de Duitse arbeidsmarkt. De werkloosheid is in Duitsland veel lager als in Nederland en er zijn in verschillende branches veel vacatures. Het is dan ook interessant voor Nederlandse werkzoekenden om een baan te zoeken op de Duitse arbeidsmarkt.
 
Bij het solliciteren en werken in Duitsland komen dan echter enkele knelpunten om de hoek. Uiteraard de Duitse taal die gesproken en geschreven wordt, de culturele verschillen op de werkvloer en de verschillende wet- en regelgeving.
 
Samen met het UWV heeft het Grenzcentrum van Stenden Hogeschool in Emmen een online service ontwikkeld die werkzoekenden kan helpen bij het solliciteren in Duitsland. Door middel van onderstaande informatie kunt u als werkzoekende u staps gewijs voorbereiden op het schrijven van een Duitse sollicitatiebrief met bijbehorende Curriculum Vitae.
 
Stap 1; Handleiding doornemen over solliciteren in Duitsland. (klik hier)
Een toelichting op de in Duitsland gebruikelijke sollicitatiemap. Met diverse beschrijvingen van de verschillende onderdelen, voorbeelden en hulpmiddelen om er zelf mee aan de slag te kunnen.
 
Stap 2; Uitleg over het invullen en schrijven van het werkdocument; de  sollicitatiemap (klik hier)
In dit document is een uitvoerige uitleg terug te vinden over de aandachtspunten van de titelpagina, de sollicitatiebrief en het Curriculum Vitae.
 
Stap 3; Aan de slag met invuldocument (word-document) sollicitatiemap bestaande uit een titelpagina, de sollicitatiebrief en Curriculum Vitae.
Met dit word-document kunt u aan de slag om uw eigen sollicitatiemap in het Duits samen te stellen. Deze staat nu vol met fictieve namen, opleidingen , deze dient u te wijzigen in uw eigen situatie.
 
Stap 4; Stuur uw eigen sollicitatiemap (titelpagina, sollicitatiebrief en curriculum Vitae) in een word-document naar grenz.centrum@stenden.com. Na betaling van € 10,- via de webshop van Stenden geeft u de opdracht aan het Grenzcentrum van Stenden Hogeschool om de door u in het Duits geschreven sollicitatiemap na te kijken en daar waar noodzakelijk te corrigeren. Binnen vijf werkdagen na betaling ontvangt u de gecorrigeerde sollicitatiemap retour.
  • Klik op onderstaande link voor de toegang naar de webshop van Stenden Hogeschool. https://webshop.stenden.com/nl-NL/Home/ProductSelect
  • Bij ‘selecteer opleiding’ dient u te kiezen voor de optie ‘Stenden Professionals’.
  • Bij ‘selecteer locatie’ kiest u voor de ‘locatie Emmen’.
  • Bij ‘selecteer product’ kiest u voor ‘Vertaalservice solliciteren in Duitsland’.
 
Stap 5; Nadat u de gecorrigeerde sollicitatiemap retour heeft ontvangen is deze gereed om te kunnen solliciteren in Duitsland. U hoeft alleen nog de kopieën van uw diploma’s toe te voegen en er zorg voor te dragen dat er een actuele (pas)foto in uw Curriculum Vitae is opgenomen.  

Veel succes met u sollicitatie op de Duitse arbeidsmarkt!

Omgaan met online platforms

Onder leiding van een online reputatie management expert een interactieve sessie ervaren; uw eigen online platform analy...

Omgaan met online platforms

meer informatie