Montessorionderwijs

Inhoud

Vernieuwde Post-hbo-opleiding Montessori Onderwijs
Werk jij op een montessorischool? Ben je ambitieus? Wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen het montessori onderwijs? Dan is de nieuwe post-hbo opleiding Montessori Onderwijs echt iets voor jou! De opleiding is opgedeeld in twee jaren. Na het eerste jaar kun je het door de Nederlandse Montessori Vereniging gecertificeerde diploma ‘basisbekwame montessorileerkracht’ behalen. Na het verdiepende tweede jaar kun je gediplomeerd ‘vakbewaam montessorileerkracht’ worden.

De opleiding
Aan de hand van de theorie van Maria Montessori doe je onderzoek (op je school) en ontwikkel je je eigen onderwijsvisie op basis van nieuwe inzichten en reflectie. Het curriculum van de opleiding richt zich op de volgende bekwaamheden:
1. Pedagogisch montessori-bekwaam
2. Vakdidactisch montessori-bekwaam
3. Vakinhoudelijk montessori-bekwaam

De relatie tussen theorie en praktijk staat tijdens de opleiding centraal en zal zoveel mogelijk worden afgestemd op jouw specifieke beroepssituatie. De theorie van de montessoriopvoeding pas je in de praktijk toe bij het observeren van kinderen, het uitwerken en toepassen van ontwikkelingslijnen met kosmisch onderwijs als basis.

Voor wie
(Startende) leraren die werken (of willen gaan werken) in een montessorischool en zich willen verdiepen in de visie en werkwijze van Maria Montessori.
 
Examen
Aan het eind van het eerste jaar volgt een mondeling examen waarbij de cursist aantoont over voldoende theoretische kennis en vaardigheden te beschikken, deze kennis in de praktijk te kunnen brengen en zijn persoonlijke ontwikkeling kan tonen aan de hand van een portfolio.

Certificering
Na het eerste jaar van de opleiding ontvangt u het diploma Basisbekwaam, wordt u ingeschreven in het register van de Nederlandse Montessori Vereniging en bent u bevoegd les te geven op een montessori school. Na het behalen van het tweede jaar ontvangt u het diploma Vakbekwaam.