Leiding geven aan IKC ontwikkeling

Algemeen

Leiding geven aan IKC ontwikkeling: Leergroep voor schoolleiders met ambitie!
Heb je als schoolleider ambitie om -samen met een kinderopvangorganisatie- door te ontwikkelen naar een Integraal Kind Centrum? Dan is de leergroep Leiding geven aan IKC ontwikkeling een mooie opstap. In vijf bijeenkomsten leer je een gezamenlijke visie centraal te stellen en in samenhang met diverse partners een ontwikkeltraject uit te denken en uit te werken. De betekenis van het IKC voor het kind en de medewerkers zet je centraal. Je vergelijkt met elkaar en zet concrete stappen op weg naar je eigen IKC.
 

Wat biedt deze leergroep?
De ontwikkelfase waarin je school en/of kinderopvangorganisatie zich bevindt, gebruiken we als uitgangspunt voor deze leergroep. We bieden je daarnaast kaders, kennis en concepten aan en ruimte om op basis daarvan vervolgstappen voor je ‘IKC-in wording’ uit te werken. Je reflecteert in de leergroep op de resultaten daarvan.

Werkwijze van de Leergroep
Een leergroep combineert ‘leren van en met elkaar’ met ‘verrijkende stof’ ‘in een ‘real world setting’. Daarom ligt je eigen casuïstiek op tafel: je eigen organisatie. De leergroep werkt op basis van de systematiek van het ontwerpend leren en werkt dus naar een product toe. De bijbehorende praktijk- en onderzoeksopdrachten staan ten dienste van het ontwerp van je eigen IKC-ontwikkelplan.
Tijdens de leergang maak je een portfolio met daarin je persoonlijke en pedagogisch-/didactische ontwikkeling die je met en buiten de leergroep doormaakt. Op de laatste dag presenteer je je bevindingen op basis van je portfolio en ontwikkelplan aan een panel van experts. Zij doen de beoordeling en geven adviezen en tips om zelfstandig je pad te vervolgen. Het portfolio kun je tevens gebruiken voor onderbouwing van je herregistratie in het schoolleidersregister.

Uitvoering in samenwerking met Vyvoi
Vyvoi is een organisatie die zich richt op verbetering van de ontwikkelingskansen van kinderen via professionalisering van organisaties en hun medewerkers en door ondersteuning aan ouders.